Header Ads

Αναρχικοί Πτολεμαΐδας: Παρέμβαση στην πλατεία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

 Από το antifakozanis.squat.gr
Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και τρομολαγνίας που επικρατεί τις τελευταίες μέρες (ειδικά στον νομό Κοζάνης), το Σάββατο 2 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη παρέμβαση αντιπληροφόρησης στο κέντρο της Πτολεμαΐδας από αναρχικούς/ες με αφορμή το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στο Μαυροδένδρι. Υπήρχε μικροφωνική, κείμενο και πανό. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης φωνάχτηκαν συνθήματα και η παρέμβαση τελείωσε με το «ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ» να αντηχεί στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ


Με αφορμή την πιθανή δημιουργία κέντρου κράτησης-στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στο Μαυροδένδρι, αβίαστα έρχονται στο μυαλό μας εικόνες με έγκλειστους πρόσφυγες μαντρωμένους πίσω από συρματοπλέγματα. Εικόνες που ελάχιστες διαφορές παρουσιάζουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και από τα πιο σύγχρονα, όπως αυτό στο Γκουαντάναμο.

Αυτές οι εικόνες λοιπόν, είναι πραγματικότητα πλέον και στη χώρα και πιθανότατα θα γίνουν και στην περιοχή μας. Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, που αποτέλεσαν το ισχυρότερο εργαλείο εξόντωσης ολόκληρων πληθυσμών κατά την επέλαση της ναζιστικής Γερμανίας, ήρθε η στιγμή να λάβουν χώρα, όχι πλέον ως ένα παρανοϊκό και απεχθές ιστορικό πείραμα, αλλά ως ένα βασικό συστατικό στοιχείο του σύγχρονου καπιταλισμού, απαραίτητο για την επιβολή και συντήρηση της κυριαρχίας του.

Οι μετανάστες, ανέκαθεν ήταν αναλώσιμοι για τις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες. Σε περιόδους καπιταλιστικής ευφορίας (λέγε με ανάπτυξη) πάντα υπήρχε χώρος για να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνό εργατικό δυναμικό σε δύσκολες και εξοντωτικές εργασίες τις οποίες οι ντόπιοι απαξιούσαν. Σήμερα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα ίδια αυτά πρόσωπα είναι περιττά. Τι και αν ακόμη κάποιοι από αυτούς έκαναν οικογένειες και παιδιά εδώ και ενσωματώθηκαν στον κοινωνικό ιστό, στέλνοντας τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία; Τι και αν γι αυτά τα παιδιά, που γεννήθηκαν και ζουν εδώ, η μοναδική «πατρίδα» που γνώρισαν είναι η Ελλάδα;

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι οι πρώτοι που στοχοποιούνται ως “κίνδυνος για την ασφάλεια κάθε δυτικού-καπιταλιστικού έθνους-κράτους”. Αλήθεια όμως, ποιοι πραγματικά είναι; Προφανώς, δεν ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές. Αφού είδαν τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται από «ειρηνευτικές» βόμβες και τις οικογένειές τους να ξεκληρίζονται από αυτές, αφού στοιβάχτηκαν σαν σκουπίδια στα καμιόνια και στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων και αφού δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο ή δεν δολοφονήθηκαν από κάποια νάρκη ή σφαίρα στον Έβρο, κατάφεραν να φτάσουν στην ενδοχώρα κρατώντας ακόμα ζωντανή την ελπίδα για μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Εδώ όμως, εκτός από τον ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που ένιωσαν πολύ καλά στο πετσί τους, κρατήθηκαν και για μέρες ή και μήνες σε κρατητήρια δεχόμενοι την καθημερινή τους διαπόμπευση αλλά και βασανισμούς από τους “προστάτες του πολίτη”. Πλέον, καταδικασμένοι από ΜΜΕ και κυβερνήσεις, θα στοιβαχτούν στα στρατόπεδα κάτω από άθλιες συνθήκες, δεχόμενοι την ανεξέλεγκτη βία και αυθαιρεσία των φρουρών τους. Πράγμα που συμβαίνει σε κάθε χώρο εγκλεισμού, όπως έχει αποδειχθεί χρόνια τώρα, και στο μεταπολιτευτικό ελληνικό κράτος.

Το χειρότερο όμως είναι ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν προορίζονται μόνο για τους μετανάστες και δεν αποτελούν απλά ένα “ατύχημα”, αλλά την ουσία της εξουσίας και της επιβολής του κράτους. Σύγχρονοι καιάδες ετοιμάζονται για κάθε ομάδα διαφορετικών ανθρώπων. Σήμερα είναι οι μετανάστες, χθες ήταν οι κομμουνιστές και οι ψυχιατρικά ασθενείς, αύριο οι τοξικομανείς, οι ομοφυλόφιλοι, οι φορείς του AIDS, οι εξεγερμένοι άνεργοι και απεργοί, οι αναρχικοί και οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων μπορεί να στοχοποιηθεί ως απειλή για το κράτος και τη συνοχή του. Εξάλλου, ο φασισμός πρώτα έρχεται για κάποιους άλλους και μετά για όλους.

Είναι προφανές λοιπόν. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει υιοθετήσει και χρησιμοποιεί πλέον χωρίς κανέναν δισταγμό ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές και πολιτικές, δίνοντας απλόχερα την ευκαιρία σε ναζιστικά μορφώματα όπως η χρυσή αυγή να πουλήσουν τον εμετικό και φασιστικό οχετό τους στους ξενοφοβικούς και βαθιά συντηρητικούς Έλληνες νοικοκυραίους. Αλήθεια, τι περισσότερο από την τρικομματική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει η χρυσή αυγή σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων και μέτρων “για να λύσει το μεταναστευτικό” έχοντας ως βασικό δόγμα της προσέγγισης αυτού του ζητήματος το “έξω οι ξένοι”; Θα τους σκότωνε στήνοντας τους στα τέσσερα μέτρα; Άλλωστε προς την κατεύθυνση του “έξω οι ξένοι” δεν κινούνται ο νέος φράκτης στον Έβρο, οι αυξανόμενες περιπολίες αστυνομίας και λιμενικού σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, οι συστηματικές επιχειρήσεις σκούπα (Ξένιος Ζευς) και η διεύρυνση του θεσμικού αποκλεισμού των μεταναστών από τον κοινωνικό ιστό;

Η σχεδιαζόμενη δημιουργία δεκάδων κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων έρχεται ουσιαστικά για να οργανώσει σε μαζικό επίπεδο την συγκέντρωση και κατόπιν την απέλαση αυτών. Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως όλοι αυτοί που δεν θέλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα να είναι οι πρώτοι που θα υποστήριζαν την δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στην πράξη όμως αυτό που κάνουν είναι ακριβώς το αντίθετο. Διεγείρουν ξενοφοβικά ένστικτα πλασάροντας στις τοπικές κοινωνίες που το κράτος σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατόπεδα τα γνωστά μεσαιωνικά-ρατσιστικά τους “επιχειρήματα”. Και με αυτόν το τρόπο προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που τους ενδιαφέρει πάνω από όλα που δεν είναι τίποτε άλλο από την προσέλευση νέων ψηφοφόρων. Τελικά, εκτός όλων των άλλων, είναι χείριστοι υποκριτές και λαϊκιστές. Ταυτόχρονα, στο επίπεδο της καθημερινότητας, οι απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις νεοναζιστών εναντίον μεταναστών καλά κρατούν…

Δεν πρεσβεύουμε, ούτε ονειρευόμαστε μια κοινωνία ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας, όπως αυτή των φασιστών, όπου οι ισχυροί ελληναράδες ταΐζουν με εθνικά συσσίτια και ελεημοσύνες προσκυνημένους Έλληνες υπηκόους με επίδειξη ταυτότητας, κοιτάζοντας τους αφ’ υψηλού με σκοπό την υφαρπαγή των ψήφων και των συνειδήσεών τους. Τα σπίτια μας, οι γειτονιές και οι πόλεις μας ήταν και θα είναι ανοιχτά για τους μετανάστες, γιατί ζούμε καθημερινά μαζί τους, κοιτώντας τους στα μάτια, φτιάχνοντας από κοινού εδώ και χρόνια μια πολυπολιτισμική κοινωνία που μπολιάζει την διαφορετικότητα, προτάσσει την ελευθερία και αντιστέκεται στους κοινούς καταπιεστές μας.

Όπως τα σύνορα είναι χαρακιές στο σώμα του πλανήτη, έτσι και τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης θα γίνουν χαρακιές στα χώματα της περιοχής μας.

Ας τα γκρεμίσουμε λοιπόν…

αναρχικοί/ες πτολεμαΐδας
Από το Blogger.