Header Ads

Ερώτηση Μιχάλη Παπαδόπουλου για τις συντάξεις ομογενών Ποντίων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών με θέμα τις «Συντάξεις ΟΓΑ Ομογενών Ελλήνων Ποντίων Πολιτών» υπέβαλαν με πρωτοβουλία τους Πόντιοι Βουλευτές εκ των οποίων και ο Βουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Την ερώτηση συνυπογράφουν και άλλοι Βουλευτές.

Οι Έλληνες πόντιοι, κάτοικοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα, κυρίως μετά το 1989, εξαιτίας σειράς γεωπολιτικών ανακατατάξεων, αναταραχών, εμφυλίων πολέμων και ενός αρνητικού κλίματος που βίωναν στις περιοχές που ζούσαν. Από τότε υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα περισσότεροι από 250.00 άνθρωποι.
Αυτό το ενεργό πλέον κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας δείχνει να στοχοποιείται και να απομονώνεται, καθώς με τον νόμο 4093/2012 διακόπτονται οι συντάξεις του ΟΓΑ καθώς και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 25.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ..
Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, όσοι συμπατριώτες μας συμπλήρωναν το 65ο χρόνο της ηλικίας τους και ζούσαν μόνιμα στη χώρα μας, εντάσσονταν στις διατάξεις του σχετικού νόμου και δικαιούνταν την σύνταξη ανασφαλίστου μέσω Ο.Γ.Α. η οποία ήταν και το μοναδικό έσοδο για την επιβίωση τους.
Επειδή η αναφορά στο νόμο περί εικοσαετούς μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα αποτελεί διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών, καθώς διακόπτονται οι συντάξεις μόνο των νεοπροσφύγων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ και των Βορειοηπειρωτών.
Επειδή η Ελληνική πολιτεία διαχρονικά, δεν προέβη στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες που θα απέφεραν την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των ομογενών μας από τις χώρες προέλευσή τους.
Επειδή συζητάμε για ομάδες πολιτών που αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης, ως φθηνά εργατικά χέρια.
Επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές τους δεν ήταν συνεχείς και όχι πάντα με δική τους ευθύνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σήμερα.
Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί :
1) Είναι στις προθέσεις σας να αποκαταστήσετε την αδικία που δημιουργήθηκε με το Ν 4093/22-11-12 σε βάρος των συμπατριωτών μας νεοπροσφύγων ποντίων που ζουν μόνιμα στη χώρα μας;
Από το Blogger.