Header Ads

Αυτά είναι τα ψέματα που λένε πιο συχνά οι γονείς στα παιδιά τους!

Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν το ψέμα, για να αναγκάσουν το παιδί τους να συμπεριφερθεί διαφορετικά, δείχνει έρευνα που μελέτησε οικογένειες στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Το πιο συχνό παράδειγμα είναι η απειλή ότι ο γονιός θα εγκαταλείψει το παιδί μόνο του σε δημόσιο χώρο, εκτός αν συμπεριφερθεί καλύτερα.

Η πειθώς κυμαίνεται από αθώα ψέματα, όπως ότι ο ποντικός παίρνει το δόντι που πετιέται στα κεραμίδια, μέχρι και ότι τα παιδιά θα τυφλωθούν, αν δεν φάνε συγκεκριμένα λαχανικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychology, εξετάζει την χρήση των ψεμάτων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιούνται από την πλειονότητα των γονιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

«Θα στο πάρω άλλη φορά»

Το πιο πολυχρησιμοποιημένο ψέμα είναι η απειλή των γονιών να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους μόνα τους σε δημόσιο χώρο.

«Η διάχυση αυτού του ψέματος μπορεί να σχετίζεται με την καθολικότητα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι γονείς, όταν προσπαθούν να φύγουν από ένα μέρος, ενώ τα παιδιά τους δεν θέλουν» λένε οι ερευνητές.

Άλλο συχνό ψέμα είναι η υπόσχεση ότι θα αγοράσει στο παιδί ένα παιχνίδι «κάποια άλλη αδιευκρίνιστη φορά στο μέλλον».

Από τη μία υπάρχουν τα ψέματα για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών, όπως το «αν δεν ησυχάσεις, θα φωνάξω την αστυνομία» ή το «αν δεν ησυχάσεις, η κυρία εκεί απέναντι θα θυμώσει μαζί σου» ή το πιο ακραίο «αν δεν έρθεις μαζί μου, ένας απαγωγέας θα έρθει να σε αρπάξει», από την άλλη υπάρχουν τα ψέματα που αποσκοπούν στο να προστατέψουν τα παιδιά από αρνητικά συναισθήματα.

Η μελέτη τα ονομάζει «ψευδείς δηλώσεις που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα» και σε αυτές περιλαμβάνει το ψέμα «το ζωάκι σου πήγε να ζήσει στη φάρμα του θείου, όπου θα έχει περισσότερο χώρο για να τρέχει».

Για την εύκολη φυγή από το κατάστημα παιχνιδιών το πιο συνηθισμένο ψέμα είναι το «θα στο πάρω άλλη φορά» ή το «δεν έφερα λεφτά μαζί μου. Θα έρθουμε μια άλλη φορά».
Μαμά και μπαμπάς χρησιμοποιούν τα ίδια ψέματα, καταλήγουν οι ερευνητές από τα τμήματα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Τσετσιάνγκ, στο Τζινχουά της Κίνας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Newsroom ΔΟΛ
Από το Blogger.