Header Ads

Ο Παπούλιας παρακαλάει τους Γερμανούς

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομόλογού του Γιόακιμ Γκάουκ, με αφορμή το τέλος της έκθεσης στο Μουσείο της Περγάμου για την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Παπούλιας κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ ο Γ.Γκάουκ τόνισε ότι συμπολίτες του είναι στο πλευρό των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας» δήλωσε ο Γκάουκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τόνισε ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης», σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει: «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής, θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία», ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «έχουν αλλάξει πολλά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα».

Οι Πρόεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες, η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο Martin-Gropius-Bau και η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποδίδει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στη Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ.

Οι Πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της έκθεσης.

Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε τον κ. Γκάουκ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να τον ξεναγήσει ο ίδιος στην Αρχαία Ολυμπία.
Από το Blogger.