Header Ads

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ευγενία Ουζουνίδου ΣΥΡΙΖΑ βουλή
Ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης, για το φορολογικό νομοσχέδιο:




Κυρίες και κύριοι,
συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Την ώρα που το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα, το οποίο εκπροσωπεί η τρόικα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, βουλιάζει μέσα στα σκάνδαλα και τη διαφθορά, την ώρα που η εικόνα της χώρας μας θυμίζει την κατοχική περίοδο, η συγκυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο που η ίδια θέλει να το βαφτίσει «δίκαιο», αλλά με μια και μόνο ματιά μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι είναι ένα βαθύτατα ταξικό, βάρβαρο και αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο.

Το παρόν νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους στόχους που διακηρύττει, και βέβαια δεν χτυπάει τη φοροδιαφυγή.

Ένα σημείο που θέλω να αναφέρω είναι ο άδικος έμμεσος φόρος του πετρελαίου θέρμανσης που έχετε θεσπίσει. Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό αυτό μέτρο της εξίσωσης των φόρων με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, μια χρονική περίοδο που έρχεται να επιβεβαιώσει και να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήσατε δυσκολεύοντας εκατομμύρια συμπολίτες μας, ειδικότερα τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, τους κατοίκους των αστικών κέντρων με την αιθαλομίχλη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα των οποίων απειλείται πλέον ευθέως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους λόγω του κόστους προμήθειας του πετρελαίου.

Το πρόβλημα για τους πολίτες ιδιαίτερα σε γεωγραφικές περιοχές- όπως αυτή που προέρχομαι εγώ της Δυτικής Μακεδονίας- που οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην βασική ανάγκη τους να θερμάνουν τα σπίτια τους είναι τεράστιο.

Δεν μιλάμε πλέον για προβλήματα καθημερινότητας, αλλά για ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης, για προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπειά τους.
Εμείς από την πλευρά μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προχωρήσαμε σε μια προσπάθεια έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης προς τους πολίτες της χώρας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε λύση αφενός στο σημαντικό ζήτημα της θέρμανσης, αφετέρου στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή κυρίως τομέα καταθέτοντας σχετική τροπολογία- προσθήκη στο παρόν νομοσχέδιο.

Για μας η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, αγαθό που διασφαλίζει τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε έστω και τώρα, στο και δέκα, την κυβέρνηση :

Να επαναφέρει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 (δηλαδή στα 0,21 λεπτά ανά λίτρο ).
Να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Πλήθος εμπεριστατωμένων προτάσεων έχουν κατατεθεί από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς. Συγκεκριμένα :



Αλλαγή προδιαγραφών περιεκτικότητας σε θείο του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης.
τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών παντού.
επέκταση συστήματος εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης.
Τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς (Βυτιοφόρα κλπ ).
Αυστηρούς ελέγχους στην διακίνηση του ναυτιλιακού καυσίμου όπου γίνεται πάρτι λαθρεμπορίου
Θέσπιση ποσοτικών κριτηρίων στις πολυκατοικίες, σπίτια και επιχειρήσεις (Μ.Ο της κατανάλωσης των 3 προηγούμενων ετών).

Βεβαίως σοβαρό ζήτημα είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας με σοβαρά φορολογικά κίνητρα που πρέπει να θεσπισθούν για επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

3. Να διευρυνθούν τα κριτήρια για την παροχή επιδόματος θέρμανσης με στόχο:

Να καλυφθούν όλοι οι πολίτες που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Να διπλασιασθεί το εισοδηματικό όριο με πλαφόν στα υψηλά εισοδήματα.
Να διπλασιασθεί η ποσότητα στις γεωγραφικές Ζώνες Α & Β που έχουν χαμηλό ετήσιο μέσο όρο θερμοκρασίας.



Όμως ο ΕΦΚ του πετρελαίου επηρεάζει άμεσα κι ένα άλλο αγαθό αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το 3% περίπου της τελευταίας αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου.

Εμείς λέμε να :

Να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Να υπάρξει δωρεάν παροχή μιας βασικής ποσότητας ενέργειας 100 KWH ανά νοικοκυριό + 100 KWH ανά άτομο για τους άνεργους, όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας και σε αυτούς που αιτούνται άσυλο.
Να διευρυνθούν τα κριτήρια για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο ώστε να ενταχθούν σε αυτό:

Όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 1.000.000 (Ενώ σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ενταχθεί 300.000) δικαιούχοι.
Τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο νόμο περί οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα.

Βάσει αυτών, καλούμε από αυτό το βήμα την Ολομέλεια να υπερψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε έτσι ώστε να μην στερείται ο κόσμος τα βασικά αγαθά του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.


Κυρίες και κύριοι,
Πολλά είναι τα σημεία που επιδέχονται κριτικής και αντίστοιχων προτάσεων αυτού του μίνι φορολογικού ταξικού νομοσχεδίου. Θα περιορισθώ στο εξής:

Το μέγιστο ατόπημά σας όμως κύριοι της κυβέρνησης, στο οποίο εκφράζεται όχι μόνο η αντιαναπτυξιακή αλλά και η βάρβαρη πλευρά του νομοσχεδίου, είναι οι καταργήσεις στη φορολογία των κερδών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Με τις νέες ρυθμίσεις, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις φορολογούνται πλέον για τα συνολικά τους κέρδη, όπως όλοι οι συνεταιρισμοί χωρίς καμία απαλλαγή και επιπλέον κατά τη διανομή των κερδών στους εργαζόμενους ενεργείται παρακράτηση φόρου.

Τι θεσπίζετε τότε κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης ρυθμίσεις για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, για τους κοινωνικά αποκλεισμένους; Με το ένα χέρι τους επιδοτείτε, τους προωθείτε σε ενεργητικές και καλά μορφές απασχόλησης και με το άλλο τους εξωθείτε σε κλείσιμο; Σε φτωχοποίηση; Σε εξαθλίωση;

Τι είδους προώθηση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι αυτή που δήθεν υποστηρίζετε; Εμείς προτείνουμε την απόσυρση της παραγράφου 2 του άρθρου 10.

Αθήνα, 10/1/2012
Από το Blogger.