Header Ads

«ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ» ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ: Στο εδώλιο κτηνοτρόφοι-μαϊμού

Ενενήντα δύο κτηνοτρόφοι-μαϊμού στα Γρεβενά, οι οποίοι το 2008 επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού πήραν παράνομα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και με επιδοτούμενο το επιτόκιο σε ποσοστό 100%, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γρεβενών.

Οι κατηγορούμενοι, που θα δικαστούν τον ερχόμενο Ιούνιο, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης ιδιαιτέρα μεγάλης αξίας, της απάτης και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Οπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό, έβλαψαν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι η ζημιά είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς ανέρχεται σε 1.620.000 ευρώ.

Η υπόθεση-σκάνδαλο έφτασε στον εισαγγελέα και τη Δικαιοσύνη μόνο μετά τις ενέργειες ενός κτηνοτρόφου της περιοχής, ο οποίος περιμένοντας στο γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Γρεβενών είδε να παίρνουν τα χρήματα με το χαριστικό δάνειο άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με την κτηνοτροφία.

Επίσης άλλοι κτηνοτρόφοι με μικρό αριθμό κτηνοτροφικών ζώων εμφανίζονταν να δανειοδοτούνται για πολύ περισσότερα ζώα, παίρνοντας πολλαπλάσια ποσά. Περιέργως τότε οι αρμόδιες τοπικές αρχές δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον, ενώ στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας και της ΑΤΕ συνέδραμαν στην απάτη παρέχοντας ψευδή πιστοποιητικά. Επίσης πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν έγινε διασταύρωση των στοιχείων, όπως προβλέπονταν, από τη βάση δεδομένων που τηρείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη βάση δεδομένων που τηρείται στη γενική διεύθυνση κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το «κόλπο γκρόσο» στα Γρεβενά δεν θα αποκαλυπτόταν και δεν θα σταματούσε αν ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος δεν επέμενε να ψάχνει τα πράγματα και να φτάσει μέχρι το γραφείο του εισαγγελέα, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και κατά του τότε υφυπουργού Κώστα Κιλτίδη.

Πώς στήθηκε η κομπίνα
Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008 μετά τη δημοσίευση απόφασης στην ΕτΚ για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν... ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιραζόταν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οι παραπάνω φέρονταν να διαθέτουν βεβαιώσεις της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Γρεβενών με την υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίας ότι κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με βάση τις βεβαιώσεις αυτές, έπαιρναν στη συνέχεια από την ΑΤΕ άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση του Δημοσίου και το χαριστικό επιτόκιο. Αν και η Τράπεζα είχε πρόσβαση στο αρχείο με τους κτηνοτρόφους και τα ζώα που είχαν στις εκμεταλλεύσεις τους, δεν γινόταν καμία διασταύρωση και τα δάνεια χορηγούνταν μόνο με τα ψευδή δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι δήθεν δικαιούχοι.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν ευθύνες του τότε διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών καθώς και του τότε διευθυντή του υποκαταστήματος Γρεβενών της ΑΤΕ οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν σε άλλη ημερομηνία από αυτή των «μαϊμού» κτηνοτρόφων... Μέχρι να γίνει η καταγγελία του κτηνοτρόφου είχαν προλάβει να πάρουν παράνομα τα δάνεια τουλάχιστο 92 άτομα, ενώ εκφράζονται ερωτηματικά για το αν παρόμοιες απάτες στήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας και αν έγιναν εκτεταμένες διασταυρώσεις των στοιχείων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ /  ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Από το Blogger.