Header Ads

Στα κτηνοτροφικά φυτά «ποντάρουν» οι αγρότες – μεγάλος χαμένος το βαμβάκι

«Παίρνοντας» τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές αλλά και αντιλαμβανόμενοι ότι και στην εγχώρια αγορά, η εμπορία κτηνοτροφικών φυτών «έχει ψωμί», ολοένα και περισσότεροι αγρότες στρέφονται στην καλλιέργεια σιτηρών, χειμερινών και εαρινών, αλλά και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών φυτών, όπως βίκος κ.λπ. Μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΚΕΣΠΥ δίνει στοιχεία αγοράς, ενώ ζητά κίνητρα για την καλλιέργεια ψυχανθών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η «κατρακύλα» στις τιμές του βάμβακος διεθνώς σε συνδυασμό με τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τη μη αποζημίωση των παραγωγών από το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα τον ΕΛΓΑ, στρέφει ολοένα και περισσότερους αγρότες στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.

Τη συγκεκριμένη τάση επιβεβαιώνει μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΚΕΣΠΥ, της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, της οποίας μέλη είναι 70 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) της χώρας, κ. Λουκάς Καλαμπόκης.

«Η καλλιέργεια βάμβακος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα αναδειχτεί σε μεγάλο χαμένο όσον αφορά των αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν τη νέα χρονιά. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν ήδη στραφεί στις καλλιέργειες σιτηρών, από τις οποίες ελπίζουν να αποκομίσουν εισόδημα και του χρόνου. Είναι ενδεικτικό πως πέρσι δώσαμε 800 τόνους σπόρο για καλλιέργεια βίκου. Με τα έως τώρα δεδομένα όπως διαμορφώνονται από τη ζήτηση των σπόρων, εκτιμώ, πως η αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα με σιτηρά, κατά την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, θα ξεπεράσει το 30%».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καλαμπόκη, «τα ψυχανθή παρουσιάζουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης και αυτό που πρέπει, είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει στους παραγωγούς, κίνητρα για να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα. Ένα απ' αυτά μπορεί να είναι μέσω του ποιοτικού παρακρατήματος, κάτι που δεν αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία».

Προοπτικές για τα σιτηρά

Τις προοπτικές των σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2012/2013, παρουσιάζει, εξάλλου, έκθεση των Υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση πρόσφατα κείμενα των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων Copa-Cogeca.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών την περίοδο 2012/13 εκτιμάται στους 1.761 εκ τόνους, καταγράφοντας ελάχιστο 5ετίας.

Ειδικότερα, η παγκόσμια παραγωγή σίτου ανέρχεται στους 655 εκ τόνους, μία από τις χαμηλότερες κατά την τελευταία 5ετία, σε αντίθεση με την εξαιρετική παραγωγή αραβοσίτου που ανέρχεται στους 830 εκ τόνους. Εν τούτοις, και στις δύο περιπτώσεις τα αποθέματα τέλους του εμπορικού έτους 2012/13 προβλέπονται εξαιρετικά μειωμένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Copa-Cogeca, η Κοινοτική παραγωγή σιτηρών ανέρχεται στους 284 εκ τόνους, στους οποίους περιλαμβάνονται 124 εκ τόνοι μαλακού σίτου, 55 εκ τόνοι κριθαριού και 61 εκ τόνοι αραβοσίτου. Κατά το Δεκέμβριο 2012, οι εξαγωγές σίτου υπερέβησαν τον μέσο όρο 5ετίας, φθάνοντας τους 9 εκ τόνους, ενώ οι εισαγωγές αραβοσίτου ανήλθαν ήδη στους 4 εκ τόνους (20 και πλέον εβδομάδες γρηγορότερα από το σύνηθες).

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες προβλέψεις για τη συγκομιδή του 2013. Οι καλές τιμές της αγοράς οδήγησαν σε άνοδο τις σπορές σιτηρών και οι σπορές μαλακού σίτου υπερέβησαν τα 230 εκ στρέμματα. Παρ' όλα αυτά, σε πολλά κράτη-μέλη κατά το 2013 δεν προβλέπεται υψηλότερη παραγωγή, καθώς οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες εξ αιτίας πολλών προβλημάτων από παράσιτα. Στις Σκανδιναβικές χώρες, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνουν χειμερινές σπορές.

Ταυτότητα της ΚΕΣΠΥ

Η ΚΕΣΠΥ είναι τριτοβάθμια συνεταιριστική Οργάνωση, της οποίας μέλη είναι 70 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.).

Ιδρύθηκε το 1988 σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 5559/88 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όπου κατατέθηκε το Καταστατικό της και λειτούργησε το 1994.

Έδρα της ΚΕΣΠΥ είναι η Αθήνα και διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ελέγχεται από αντιπροσώπους των Ε.Α.Σ. (Σώμα Γ.Σ.) ανά τετραετία.

Έργο της ΚΕΣΠΥ είναι η παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Συγκεκριμένα παράγει σπόρους χειμερινών σιτηρών καλαμποκιού, σόργου, ρυζιού, βαμβακιού, βίκου, ηλιάνθου, φακής και κτηνοτροφικού ρεβυθιού. Ως σποροπαραγωγική Οργάνωση επιδιώκει την παραγωγή σπόρων ποικιλιών υψηλού παραγωγικού δυναμικού με το μικρότερο κόστος. Παράλληλα επιδιώκει την απόκτηση για εκμετάλλευση ποικιλιών που είναι προσαρμοσμένες στις ελληνικές κυρίως συνθήκες.

Αλέξανδρος Μπίκας, mpikas@paseges.gr

Πηγή: Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), www.paseges.gr (18/01/2013)
Από το Blogger.