Header Ads

Η ταινία της Τετάρτης από την Κινηματογραφική Ομάδα Πτολεμαίδας

Πρεμιέρα για το 2013 με μια ξεχωριστή προβολή!

Ο τίτλος της ταινίας είναι «Κοινωνική Σαπίλα»*. Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της ελληνική κοινωνικοπολιτική ταινία.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Ώρα έναρξης 21:00

Έισοδος ελεύθερη

*Είναι βωβή και θα προβληθεί με συνοδεία μουσικού συνόλου!





‎Από την Katerina Nanidi
(ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ- Η ιστορικός του ελληνικού κινηματογράφου Αγλαΐα Μητροπούλου θεώρησε την ταινία αυτή σαν το πρώτο δείγμα κοινωνικής κριτικής στον ελληνικό κινηματογράφο. Η πρεμιέρα της ταινίας ήταν επεισοδιακή. Ο αιθουσάρχης του κεντρικού κινηματογράφου «Σπλέντιτ», όπου γινόταν η προβολή, φοβήθηκε το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου και τη ματαίωσε. Οι μπομπίνες μεταφέρθηκαν σε άλλη αίθουσα της Κοκκινιάς, ενώ οι χωροφύλακες έκαναν σωματική έρευνα στους θεατές για να τους τρομοκρατήσουν και να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν ταραχές και ένοπλες συμπλοκές. Μετά την επιτυχία της πρώτης προβολής, ο σκηνοθέτης άρχισε να την προβάλει σε πολλές πόλεις. Το πρωτότυπο της ταινίας, πολύ αργότερα, το έκαψαν οι χίτες.Το 1989 η Αγλαϊα Μητροπούλου, με την αδάμαστη θέληση που τη χαρακτήριζε, παρότρυνε τον Στέλιο Τατασσόπουλο να βρει ό,τι υπάρχει από το υλικό της ξεχασμένης αυτής ταινίας, ώστε να προσπαθήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος να το αποκαταστήσει. Πράγματι ο Τατασσόπουλος έψαξε στο θέατρο ΡΕΞ, όπου βρήκε σε κάποια από τις αποθήκες του αμοντάριστα όλα τα αρνητικά της ταινίας.Έτσι, αποκαταστάθηκε η ταινία στην παλιά της μορφή, σε ένα ποσοστό που καλύπτει το 95% της πρώτης της μορφής.
Η κοινωνική σαπίλα, αποκατεστημένη πια, έλαβε μέρος σε παρουσίαση "χαμένων ταινιών" που έγινε στην Αβάνα. Κατά την προβολή της το κοινό εντυπωσιάστηκε με τον κοινωνικό προβληματισμό της ταινίας, καθώς και με το τολμηρό για την εποχή θέμα.
Μέχρι σήμερα έχει προβληθεί σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο
αφιερωμάτων που διοργανώνουν διάφοροι φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Από το Blogger.