Header Ads

«Στο δρόμο» πετιούνται εκατοντάδες καθαρίστριες των εφοριών

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Με μια κίνηση αναλγησίας άνευ προηγουμένου, η κυβέρνηση προχωρά στη μη ανανέωση των συμβάσεων 300 περίπου καθαριστριών των εφοριών και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες απασχολούνται με συμβάσεις έργου τετράωρης απασχόλησης και λαμβάνουν μισθούς πείνας, ύψους 325 ευρώ!

Οι καθαρίστριες αυτές – στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες μεγάλης ηλικίας και με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις- εργάζονται κάτω από συνθήκες κυριολεκτικά τριτοκοσμικές. Οι εργαζόμενες αυτές δουλεύουν αδιαλείπτως επί χρόνια σε ομηρία και υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, καθώς αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές διαρκούν μόλις ένα μήνα! Στο περιεχόμενό τους αναφέρεται ρητά ότι οι εργαζόμενες δεν δικαιούνται κανονική άδεια, γονική άδεια καθώς επίσης και δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα). Όσο δε για το ύψος της αμοιβής τους αυτό φτάνει , όπως προείπαμε, τα 325 ευρώ καθαρά το μήνα, ποσό μικρότερο και από το εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα ανεργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή που κυνικά και απροκάλυπτα, καταπατά εδώ και χρόνια τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών τις πετά τώρα «στο δρόμο», ελέω μνημονίου, επικαλούμενο το «υψηλό» τους κόστος!

Επειδή αποτελεί θέμα επιβίωσης για τις εν λόγω καθαρίστριες των εφοριών το να συνεχίσουν να εργάζονται.

Επειδή οι καθαρίστριες στις εφορίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση από την συνεχιζόμενη εργασιακή τους ομηρία.

Επειδή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καταπατά βάναυσα τις εργασιακές σχέσεις.



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις τους; Σκοπεύουν να τερματίσουν άμεσα αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, μετατρέποντας τις συμβάσεις έργου των καθαριστριών στις εφορίες σε αορίστου χρόνου και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουν στο μεσοδιάστημα ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εξευτελιστικά χαμηλή αμοιβή τους;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης
Στρατούλης Δημήτρης
Σταθάς Ιωάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Βούτσης Νίκος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Ουζουνίδου Ευγενία
Αμανατίδης Ιωάννης
Πετράκος Αθανάσιος
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Σαμοϊλης Στέφανος
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτρης
Βαλαβάνη Νάντια
Κυριακάκης Βασίλης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Χατζηλάμπρου Βασίλειος
Διακάκη Μαρία
Κανελλοπούλου Μαρία
Μητρόπουλος Αλέξης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Από το Blogger.