Header Ads

Έρευνα: Οι γιατροί νιώθουν τον πόνο του ασθενούς!

Ορισμένοι γιατροί μπορεί πράγματι να αισθανθούν τον πόνο ενός ασθενούς και να εμφανίσουν ανακούφιση μετά την αγωγή, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες υπέβαλαν σε απεικονιστική εξέταση τον εγκέφαλο γιατρών, καθώς οι δεύτεροι πίστευαν ότι πρόσφεραν στους ασθενείς θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο. Όσο περισσότερο συνέπασχε ο γιατρός τόσο μεγαλύτερη ενεργοποίηση εμφάνιζε στον εγκέφαλο.

Ο Ted Kaptchuk, του Beth Israel Deaconess Medical Center και του Harvard Medical School, δήλωσε ότι πρόκειται για την πλευρά του φαινομένου του placebo, στον γιατρό.

Η Karin Jensen, του γενικού νοσοκομείου Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι όχι μόνο αντικατοπτρίζουν οι γιατροί τον πόνο των ασθενών τους αλλά όταν αυτοί ανακουφίζουν τον πόνο των ασθενών ενεργοποιούν επίσης τις δικές τους προσδοκίες περιοχών ανακούφισης του πόνου στον εγκέφαλο.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 18 γιατροί 9 ειδικοτήτων. Οι ‘ασθενείς’ ήταν δυο 25χρονες γυναίκες που προσποιούνταν ότι πονούν και χρειάζονται αγωγή.

Οι ερευνητές έδωσαν ελαφρύ ‘πόνο θερμότητας’ στους γιατρούς και στη συνέχεια τους έδειξαν πώς η συσκευή που χρησιμοποιούσαν στους ασθενείς μπορούσε να απαλύνει τη δυσφορία τους.

Στη συνέχεια οι γιατροί συναντήθηκαν με τους ασθενείς για συνήθη 20λεπτη εξέταση. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι σκόπευαν να χτίσουν σχέση μεταξύ των 2 πλευρών.

Οι ασθενείς ακολούθως κάθισαν δίπλα στο σκάνερ, όπου οι γιατροί μπορούσαν να τους βλέπουν μέσω καθρέφτη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο γιατρός χρησιμοποιούσε τηλεκοντρόλ για να πατήσει κουμπί που θεωρούσε ότι θα ενεργοποιήσει τη συσκευή και θα ανακουφίσει τον πόνο του ασθενούς ή για να πατήσει κουμπί που πίστευε ότι δεν θα δώσει ανακούφιση.

Οι ‘ασθενείς’ έκαναν μορφασμούς όταν το κουμπί ανακούφισης του πόνου δεν πατήθηκε και έμοιαζαν χαλαροί ή ουδέτεροι όταν πατήθηκε.

Χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες, για την απεικόνιση των εγκεφαλικών αντιδράσεων των γιατρών.

Όταν οι γιατροί είδαν ότι οι ασθενείς πονούσαν υπήρχε περισσότερη ενεργοποίηση σε περιοχή που συνήθως γίνεται πιο ενεργή όταν αισθανόμαστε το δικό μας πόνο ή τον πόνο των άλλων, δήλωσε η Jensen. Η περιοχή είναι γνωστό πως συνδέεται με τη συμπόνια.

Όταν οι γιατροί πίστευαν ότι αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τον ασθενή, η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αντίδραση placebo ενεργοποιήθηκε.

Γιατροί που είχαν υψηλό σκορ προηγουμένως στην ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική των ασθενών ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να δείχνουν ενεργοποίηση σε περιοχή που συνδέεται με την ανταμοιβή, που συνδέεται στενά με την περιοχή ανταπόκρισης στο placebo.

Η ερευνήτρια κατέληξε, ότι οι γιατροί ενεργοποιούν τις δικές τους εγκεφαλικές περιοχές για πρόβλεψη ανακούφισης του πόνου όταν αντιμετωπίζουν τον πόνο των ασθενών.

Αν η ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου των γιατρών είναι μεγαλύτερη από του ασθενούς που αισθάνεται πόνο δεν είναι γνωστό από την έρευνα, δήλωσε η Jensen, αλλά ελπίζει να το μελετήσει στο μέλλον.

Μετά τα πειράματα, οι γιατροί έμαθαν ότι οι ασθενείς δεν ήταν αληθινοί και είχαν ευκαιρία να αποσυρθούν. Όμως δεν το έκανε κανείς.

Η Jensen θεωρεί ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση θα μπορούσε να εντείνει την επίδραση αλλά δεν την εξηγεί εντελώς. Σύμφωνα με τη Jensen, προηγούμενη έρευνα φαίνεται να υποδεικνύει ότι η ιδιότητα του γιατρού να καταλαβαίνει την οπτική του ασθενούς έχει μεγάλη αξία παρά αν έχει ο ίδιος προσωπικό ιστορικό της πάθησης.

Το συμπέρασμα για τον Kaptchuk, είναι πως ένας γιατρός που νοιάζεται είναι κάτι που αισθάνεται ένας ασθενής, αλλά υπάρχει βιολογική εξήγηση.
Από το Blogger.