Header Ads

Οι οικονομικοί εισαγγελείς «φωτογραφίζουν» ευθύνες και του Ευάγγελου Βενιζέλου

 Από την παραπολιτική
Στις 26 Νοεμβρίου, όταν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η εμπλοκή συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ, οι οικονομικοί εισαγγελείς στέλνουν την δικογραφία στη Βουλή, καθώς εκείνη είναι η αρμόδια για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών.

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ εκείνης της ημέρας:


Τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ» διαβίβασε στη Βουλή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης. Επίσης, διαβιβάσθηκε και το USB stick που περιέχει τα ονόματα της λίστας. Στο διαβιβαστικό του κ. Παντελή δεν γίνεται, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι αρχικά η λίστα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών σε CD και στη συνέχεια το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το μετέφερε σε memory stick.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Νοεμβρίου 2012 οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Ο τελευταίος ανέθεσε στον εποπτεύοντα τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς κ. Παντελή, να μελετήσει τη δικογραφία, την οποία τελικά διαβίβασε στη Βουλή.

Το διαβιβαστικό έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων προς τον κ. Τέντε περιείχε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, χωρίς να γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή να γίνεται κάποιος σχολιασμός επί της υπόθεσης. Εμμέσως πλην σαφώς «φωτογραφίζονται» τα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου.

Πάντως, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς σε κάποιο σημείο του διαβιβαστικού εγγράφου τους, όπου γίνεται αναφορά στον χειρισμό της επίμαχης λίστας, αναφέρουν ότι ενώ το CD με τα ονόματα διαβιβάστηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με σημείωμα υπογεγραμμένο από γάλλο υπάλληλο, δεν προέκυψε η ηλεκτρονική καταγραφή του στο γραφείο τού τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά το στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, που διεξήχθη από τους Πεπόνη και Μουζακίτη, κατέθεσαν οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, καθώς και οι δύο πρώην επικεφαλείς του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης και Γ. Καπελέρης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Όταν έφτασε η λίστα Λαγκάρντ ξανά από τη Γαλλία, οι οικονομικοί εισαγγελείς έστειλαν στη Βουλή συμπληρωματικό υπόμνημα, συμπληρώνοντας την εμπλοκή των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τι έκαναν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης; Αγνόησαν το συνολικό υπόμνημα που αφορούσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κι αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με το συμπληρωματικό υπόμνημα, δηλαδή μονάχα με την αλλοίωση της λίστας. Αντίθετα, οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν διαγνώσει νωρίτερα ευθύνες και για τη μη αξιοποίηση της!

Είναι δυνατόν να αγνοήσει η Βουλή τη δικογραφία και να κάνει λίγο-πολύ ό,τι γουστάρει για να διασώσει τον κυβερνητικό εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο;
Από το Blogger.