Header Ads

Αποσύρεται το ύποπτο φάρμακο για τέσσερις θανάτους

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την αγορά ένα φάρμακο κατά της ακμής, το οποίο συνταγογραφούνταν ευρέως ως αντισυλληπτικό, έπειτα από την αποκάλυψη έκθεσης που το συνδέει με τέσσερις θανάτους τα τελευταία 25 χρόνια.

Το φάρμακο που θα αποσυρθεί τους επόμενους τρεις μήνες είναι το Diane-35 της Bayer και τα γενόσημά του, ανακοίνωσε ο καθηγητής Ντομινίκ Μαρανινσί, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ορισμένοι γιατροί στη Γαλλία ενδέχεται να συνταγογραφούσαν το Diane-35 λόγω των ανησυχιών τους για τα αντισυλληπτικά τρίτης και τέταρτης γενιάς, για τα οποία έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αγωγές στη Γαλλία.

Το Diane-35 περιέχει μεταξύ άλλων ένα συνθετικό αντιανδρογόνο (Cyproterone acetate) που μπλοκάρει τη δράση της τεστοστερόνης και μειώνει τη γονιμότητα. Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την ακμή, για το λεγόμενο «χημικό ευνουχισμό», δηλαδή τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και σε άνδρες τρανσέξουαλ που θέλουν να απαλλαγούν από τη δράση της τεστοστερόνης.

Το φάρμακο έλαβε άδεια κυκλοφορίας το 1987 και οι σημερινές του πωλήσεις εκτιμώνται σε 4 με 5 εκατομμύρια συσκευασίες το χρόνο.

Την Κυριακή η ANSM είχε ανακοινώσει ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν καταγραφεί 125 περιστατικά θρόμβωσης και τέσσερις θάνατοι που συνδέονται με τη λήψη του χαπιού.

Η εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας είχε διαρρεύσει νωρίτερα στην εφημερίδα Le Figaro.
Από το Blogger.