Header Ads

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν φόρο πετρελαίου όπως ήταν επί Παπακωνσταντίνου


Κοινή δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου και Θανάση Πετράκου, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, για την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης:

Την ίδια ώρα που η χώρα και οι πολίτες της βιώνουν έναν βαρύτατο χειμώνα, οι «φωστήρες» της «εσωτερικής τρόϊκας», με την εμμονή τους στη μνημονιακή πολιτική, δείχνουν να μην καταλαβαίνουν για άλλη μια φορά το «ναυάγιο» των αντιλαϊκών και σκληρών μέτρων τους.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία, η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και γενικότερα η υπερφορολόγηση “κατέστρεψε” εκτός από τα λαϊκά στρώματα και την αγορά, με δραματικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στα έσοδα από τους φόρους των καυσίμων. Το στρατόπεδο των μνημονιακών δυνάμεων δεν είναι δυνατό να μην βλέπει ότι αντί για την αύξηση εσόδων -από την εξωπραγματική αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης (αυξήθηκε συνολικά 1.375% μέσα σε 18-20 μήνες)- που προσδοκούσε κατά 790 εκατ. ευρώ, πέφτει και πάλι έξω, με την εφαρμογή ενός ακόμη αδιέξοδου και καταστροφικού, για την κοινωνία, μέτρου. Στοιχείο που αποδεικνύεται περίτρανα κι από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν γιατί απλά δεν έχουν χρήματα. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ανθρώπινων απωλειών λόγω ψύχους είναι προ των πυλών. Εξάλλου, το τραγικό δυστύχημα στην Καβάλα, είναι κακός προάγγελος για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Στο μεταξύ, όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, στρέφονται, σε άλλες μορφές θέρμανσης (αέριο, κλιματιστικά, πέλλετ κλπ).

Η κυβέρνηση αντί να εργασθεί συστηματικά και με σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οποίο ανθεί μέσω εικονικών διασυνοριακών και ναυτιλιακών συναλλαγών, επιλέγει συνεχώς την ίδια ατελέσφορη, εύκολη και εξοντωτική πολιτική, φορτώνοντας το οικονομικό βάρος στον πολίτη, που ήδη πληρώνει αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία, σε μία ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική αγορά καυσίμου. Δυστυχώς, όπως έχουμε δει ως σήμερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αστοχία εσόδων θα οδηγήσει την κυβέρνηση να επιλέξει και πάλι να λάβει καινούρια εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των πολιτών, ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη πολιτική συνταγή, που θέλει το ένα αντιλαϊκό μέτρο να διαδέχεται το άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει διατυπώσει εδώ και καιρό την θέση του ότι οι παραπάνω πολιτικές οδηγούν την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη εξόντωση και ζητάει την ακύρωση εδώ και τώρα της παράλογης απόφασης για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιστροφή, τουλάχιστον, στα επίπεδα του 2010.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Blogger.