Header Ads

Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας: Ποιοι είμαστε

Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας
Ακολουθεί δελτίο τύπου:
Φίλοι και φίλες
Δημιουργήσαμε την Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας.
Αυτό που ξεκινήσαμε είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας στα όρια του δήμου Εορδαίας.
Σαν απλοί πολίτες, θύματα, όπως όλοι, της οικονομικής κρίσης και της βαρβαρότητας που μας επιβλήθηκε, βλέπουμε και βιώνουμε τη διάλυση της κοινωνίας και τη συνεχόμενη εξαθλίωση.

Φτάσαμε να βλέπουμε γονείς που δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ένα ποτήρι γάλα το πρωί, πριν το σχολείο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, σε τοπικό επίπεδο, τις επιπτώσεις αυτής της βαρβαρότητας με τρόπο συλλογικό και αλληλέγγυο, στη βάση της προσφοράς.

Δεν είμαστε κάποιοι που τους περισσεύουν τα χρήματα. Στην ομάδα μετέχουν άνεργοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Είμαστε κομμάτι της πόλης, γνωριζόμαστε, είμαστε εσείς.

Η φτώχεια μπήκε σε όλα τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κοιτάμε άπραγοι όταν το σπίτι του γείτονα έχει πάρει φωτιά. Πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε πως δεν πρόκειται καμιά ¨πυροσβεστική¨ να έρθει.
Μιλάμε για αλληλεγγύη και αυτό πρέπει να το διευκρινίσουμε. Δεν εννοούμε φιλανθρωπία.
Αυτό που πάμε να κάνουμε, είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Απέναντι στην πείνα και τη φτώχεια, να αναπτύξουμε την κοινωνική συνοχή.

Δεν θα αφήσουμε η υπερσυσσώρευση του πλούτου από τους ελάχιστους, εντός ή εκτός συνόρων, να ρίξει μια ολόκληρη κοινωνία στον Καιάδα. Σκοπός μας είναι, να αποδείξουμε ότι υπάρχει κοινωνία, που την αποτελούν αλληλέγγυα άτομα, κοινωνία οργανωμένη σε δίκτυα προσφοράς και εθελοντισμού, άνθρωποι που δρουν συλλογικά για να σώσουν μαζί με τους άλλους και τους ίδιους τους εαυτούς.

Οι δυνάμεις της κοινωνίας θα αντισταθούν στην βαρβαρότητα των δυνάμεων της αγοράς και της καταστροφής.

Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να βρούμε και να πλησιάσουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτή είναι μια δουλειά την οποία θα αναλάβουν κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι ήδη μας υποστηρίζουν. Το ποιες είναι αυτές οι οικογένειες δεν θα το ξέρουμε, ο λόγος είναι ευνόητος. Θα δεχτούμε επίσης από εσάς που γνωρίζετε περιπτώσεις τέτοιων οικογενειών να μας τις υποδείξετε για να γίνει η εξακρίβωση από τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Παράλληλα, ξεκινάει από το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης και διανομής των προσφορών.

Δεχόμαστε λοιπόν:
1) Tρόφιμα, δηλαδή ζάχαρη, αλεύρι, λάδι, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και γάλα εβαπορέ.
2) Ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια σε πολύ καλή κατάσταση. Η διανομή θα γίνεται είτε από το παντοπωλείο είτε κατ' οίκον, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τέλος, αν όλα πάνε καλά, είναι φιλοδοξία μας να καταφέρουμε να μοιράσουμε τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες.

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά τα θεωρούμε όλοι ανεξαίρετα ως όρους απαράβατους και συμφωνήσαμε σ' αυτά με ένταση και πάθος.
1. Δεν διαχειριζόμαστε χρήματα. Άρα δεν δίνουμε χρηματική βοήθεια και δεν δεχόμαστε χρηματικές δωρεές. Επίσης, δεν έχουμε συνδρομές μελών.
2. Δεν έχουμε ιεραρχική διοίκηση, δηλαδή πρόεδρο, γραμματέα κλπ. Δεν χρειάζεται για να κάνουμε αυτήν την δουλειά μια τέτοια εξειδίκευση, δουλεύουμε όλοι ισότιμα και συλλογικά.
3. Δεν προσδιοριζόμαστε κομματικά. Αρκετοί από την ομάδα έχουν κομματική ένταξη (όχι την ίδια όλοι), αυτή όμως μένει εκτός της ομάδας. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική ένταξη του παραλήπτη της βοήθειας, ούτε βέβαια οι όποιες πεποιθήσεις του, η καταγωγή, η θρησκεία ή οι ιδιαιτερότητές του.
4. Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον αποδέχεται τον εθελοντισμό, την προσφορά και την συλλογικότητα, να καταθέσει τις προτάσεις του, να συνδιαμορφώσει μαζί μας αυτήν την κίνηση, η οποία τώρα συγκροτείται, δεν έχει απαιτήσεις άλλες από αυτά τα ευρύχωρα χαρακτηριστικά.

Σύντομα, στις επόμενες μέρες:
-θα στήσουμε τραπεζάκι στην κεντρική πλατεία, για να γνωριστούμε με όσο γίνεται περισσότερους, να εγγράψουμε εθελοντές και να συλλέξουμε πληροφορίες.
-Επίσης, ένα απόγευμα θα στήσουμε, πάλι στην πλατεία, ένα μαγειρείο για να φτιάξουμε φασολάδα που θα μοιράζεται δωρεάν άλλα και για να δεχτούμε την δική σας δωρεά σε είδη.
-Μια μουσική εκδήλωση είναι επίσης στα σκαριά πριν τα Χριστούγεννα με εθελοντές φίλους μουσικούς.

Σχέδια υπάρχουν. Και θα γίνουν πράξη με τη δική σας συμμετοχή.

Ξεκινάμε από σήμερα, μπορεί ο καθένας να δηλώσει τι μπορεί να προσφέρει.

Οι συζητήσεις σταματάνε. Ώρα για δράση.

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας αγκαλιάζοντας τον διπλανό μας.
Από το Blogger.