Header Ads

Επιβεβαιώθηκε και 3ο κρούσμα λύσσας

Μετά την επιβεβαίωση θετικού αποτελέσματος λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας( κόκκινης αλεπούς) στις 07-12-2012 που βρέθηκε νεκρή στην τοπική κοινότητα Μεταξοχωρίου του Δήμου Κιλκίς. πραγματοποιήθηκε στις 10-12-2012 ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κιλκίς με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών για την λήψη μέτρων περιορισμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων Λύσσας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Κιλκίς, Γκουντενούδης Χρήστος ,υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής , Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας , Δασών, ,εκπρόσωποι της Αστυνομίας ,των Δήμων Κιλκίς ,Παιονίας, του Φιλοζωικού Συλλόγου , των Κυνηγετικών Συλλόγων, Ιδιώτες Κτηνίατροι .

Στην αρχή της συζήτησης έγινε αναφορά στην εμφάνιση του κρούσματος Λύσσας νεκρής αλεπούς που βρέθηκε σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την κοινότητα Μεταξοχωρίου του Δήμου Κιλκίς κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε.Κιλκίς και την αποστολή του στο ΚΚΙΑ όπου και απομονώθηκε ο ιός της Λύσσας .

Όλοι οι φορείς συνέκλιναν ότι ο συντονισμός των ενεργειών είναι μονόδρομος στο περιορισμό νέων κρουσμάτων και τονίστηκε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τομέα που δραστηριοποιούνται θα πρέπει να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Βασικά τονίστηκε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν με αντιλυσσικό εμβολιασμό όλα τα αδέσποτα (σκύλοι, γάτες) με ευθύνη των Δήμων.

Οι κυνηγετικοί Σύλλογοι θα ενημερώσουν για των εμβολιασμό όλων των κυνηγετικών σκύλων

Η κτηνιατρική θα ενημερώσει για τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων .
Οι κάτοχοι των ζώων συντροφιάς (σκύλοι ,γάτες) θα πρέπει να εμβολιαστούν με δική τους ευθύνη.

Κάθε σκύλος και γάτα θα πρέπει να συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας που θα πιστοποιεί τον αντιλυσσικό εμβολιασμό τους

Το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς ενημέρωσε ότι η λύσσα είναι νόσος κυρίως των σαρκοφάγων άγριων ζώων και κατοικίδιων (σκύλο ,γάτα ) επίσης προσβάλλει βοοειδή, αιγοπρόβατα ,χοίρους, ανθρώπους. Ο ιός της Λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων όταν αυτά δαγκώσουν άλλα ζώα ή τον άνθρωπο. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από εκδορές και μικροτραύματα του δέρματος.
Η νόσος εμφανίζεται με αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου, απομόνωση, επιθετικότητα, νευρικότητα, ανησυχία, άφθονη σιελόρροια, παράλυση.

H Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κιλκίς συστήνει
- σε περίπτωση δήγματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται , άμεσα καλό πλύσιμο τους με άφθονο νερό και σαπούνι για 5-10 λεπτά και εφαρμογή αλκοολούχου ή ιωδιούχου αντισηπτικού και να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.
-να μην αφήνεται ζωοτροφή εκτεθειμένη σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα
να ασφαλίζονται σε κάδους με κάλυμμα , ώστε να αποφεύγεται η προσέλκυση άγριων ζώων, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά σε δασική έκταση.
Επιπλέον ,η Δ/νση βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για να προβλεφθεί η επαρκής ποσότητα εμβολίων για τον προληπτικό εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κιλκίς 2341353600-23413533607
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς 2341353348 - 2341353347
Κτηνιατρικό Γραφείο Κιλκίς 2341353352 - 2341353353
Κτην/κό Κέντρο Αξιούπολης 2343031378
Κτην/κό Κέντρο Ν.Γυν/στρου 2341094004
Κτην/κό Κέντρο Χέρσου 2341051222

kilkistoday.gr
Από το Blogger.