Header Ads

Τελικά θα κλείσουν τα σχολεία ή όχι;

Χθες, δημοσιεύσαμε επιστολή της κ. Παρασκευής Βρυζίδου στην οποία αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «ομόφωνα η διακοπή των μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου, λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών».
Σήμερα, διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής τα σχολεία της δυτικής Μακεδονίας, γενικότερα, σχετικά με τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών της περιοχής, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές από σχολικές μονάδες για ελλείψεις....

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει ότι πρόκειται να κλείσει τα σχολεία της περιοχής, μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου «λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών» και αδυναμία εφοδιασμού με πετρέλαιο. Πάντως, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ενημέρωσαν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ όπως εκτιμούν, τα αποθέματα των σχολικών μονάδων σε πετρέλαιο επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

«Έχει γίνει η καταβολή και της τρίτης δόσης στους δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 80 εκατ. ευρώ). Πράγματι υπάρχει μία καθυστέρηση της καταβολής της 4ης δόσης, που κανονικά γίνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να κατανεμηθούν τα χρήματα. Οι δήμαρχοι πιέζουν να γίνει έγκαιρα και η καταβολή της, ώστε να προληφθούν προβλήματα» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας.

Τα σχολεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, επειδή λειτουργούν με τηλεθέρμανση δεν έχουν ανάγκες σε πετρέλαιο, όπως τα σχολεία στην περιφέρεια του νομού. «Μερικά σχολεία παρουσιάζουν πλεόνασμα στον εφοδιασμό πετρελαίου, όπως για παράδειγμα στο δήμο Βοΐου» πρόσθεσε η αναπληρώτρια διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, κ. Βαλαβανίδου.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν προς στιγμήν και τα σχολεία στο νομό Φλώρινας, όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. «Τις επιχορηγήσεις του κάθε σχολείου και τις διαδικασίες απόδοσης των χρημάτων διαχειρίζονται οι δήμοι» επεσήμανε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, Παναγιώτης Νώτας. Σύμφωνα με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης η καταβολή και της τελευταίας δόσης στους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων αναμένεται στο τέλος του μήνα.
Από το Blogger.