Header Ads

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο 4ο Διεθνές συνέδριο Ενέργειας από Βιομάζα και απόβλητα

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο «4ο Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας από Βιομάζα και Απόβλητα» (4th International Symposium on Energy from Biomass and Waste), που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία/Ιταλία, από 12 έως 15 Νοεμβρίου 2012.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες δύο (2) εργασίες:

Goula M.A., Charisiou N.D., Papadakis V.G., ‘Sustainability assessment of agricultural waste biomass exploitations’
Goula M.A., Bereketidou O.A., Charisiou N.D., ‘Environmental assessment of glycerol utilization for hydrogen production’


Η βιομάζα με την ευρύτερη έννοια του όρου είναι οργανική ύλη, προερχόμενη κυρίως από φυτά, που μπορεί να μετατραπεί σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας. Παράγεται εύκολα σε κάθε περιβάλλον, μπορεί αναγεννηθεί με γοργούς ρυθμούς και έχει μακρά ιστορία, όσον αφορά την χρήση της σε εφαρμογές άμεσης θέρμανσης. Η βιομάζα είναι η μόνη διαθέσιμη καύσιμη ύλη για παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, δίνεται μεγάλη έμφαση στην χρήση της ως υποκατάστατου των ορυκτών καυσίμων. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από υπολειμματικές μορφές βιομάζας προσφέρουν παράλληλα με την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση και διάθεση αποβλήτων. Στόχος της πρώτης εργασίας ήταν να συμβάλει στην κατανόηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα αγροτικά απορρίμματα στην αειφορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως μέσω της διερεύνησης του ενεργειακού ισοζυγίου, αλλά και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το υδρογόνο θεωρείται ως ένας σημαντικός φορέας ενέργειας, αλλά και η γέφυρα που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα αειφορικό ενεργειακό μέλλον. Μπορεί να παραχθεί έχοντας ως πρώτη ύλη μια ποικιλία ενεργειακών πόρων και εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στην αξιοποίηση της βιομάζας ή/και των βιο-καυσίμων για την παραγωγή υδρογόνου, καθώς η διεργασία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τη χρήση συμβατικών καυσίμων, που σχετίζονται ισχυρά με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στόχος της δεύτερης εργασίας ήταν η μελέτη αξιοποίησης της γλυκερίνης, κύριο παραπροϊόν της διεργασίας παραγωγής βιολογικού πετρελαίου (βιοντήζελ), για την παραγωγή χρήσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η παραγωγή υδρογόνου μέσω καταλυτικών διεργασιών αναμόρφωσης της γλυκερίνης και αξιολογήθηκε η βιωσιμότητα της όλης διεργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιήθηκαν αυτοδύναμα από το Εργαστήριο Εναλλακτικών Καυσίμων και Περιβαλλοντικής Κατάλυσης (LAFEC) του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (υπευθ.: Αναπλ. Καθ. Δρ. Μαρία Γούλα). Οι παρουσιάσεις έγιναν από την κ. Μ. Γούλα.

Από το Blogger.