Header Ads

Η είδηση της ημέρας: Η Standard and Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα!

Kατά έξι βαθμίδες, από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) στο B- με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας o οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας θετικά την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής, όχι όμως και το μέγεθός της.

Σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από την Standard and Poor’s σταθερές εκτίμηση, όπως εξηγεί, που βασίζεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο οίκος αναφέρει ότι βασίζεται στις αυξήσεις των φόρων, την ενίσχυση της είσπραξης φόρων, το εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών.


Μόλις στις 5 Δεκεμβρίου και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα SD (selective default), μία κίνηση λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής. Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί στην ίδια κατηγορία και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI.

Πριν το πρόγραμμα ανταλλαγής η Ελλάδα ήταν στη βαθμίδα CCC.

ΠΗΓΗ
Από το Blogger.