Header Ads

Η Ραχήλ Μακρή για την κατάντια του ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας

Ακολουθεί δελτίο τύπου της βουλευτού Ν. Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή:
Για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ συζήτησαν σήμερα η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή με τον Πρόεδρο του οργανισμού, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα με τον Πρόεδρο του οργανισμού να εκφράζει την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της Βουλευτού σε ότι αφορά τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης, τον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας και την έλλειψη Γιατρού στο ΓΑΠ Φλώρινας.


Η κ. Μακρή επισήμανε στον Πρόεδρο τα προβλήματα με τις ανεπαρκείς και απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΟΠΥΥ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, το θέμα της έλλειψης τηλεφωνικού κέντρου ραντεβού, τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ έθεσε επί τάπητος την πρόταση να προχωρήσει η ετήσια σύμβαση έξι ιατρών στον ΕΟΠΥΥ Κοζάνης, τις ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, για τις οποίες επισήμανε την ανάγκη στον Πρόεδρο να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες ένταξης προσωπικού από τους συγχωνευθέντες φορείς πιέζοντας ακόμη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Αναφέρθηκαν επίσης, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση του ακτινολόγου από το εργαστήριο στην Κοζάνη, η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας με τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα, η υπολειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων και την αντικατάσταση και ανεπάρκεια των αντιδραστηρίων στο παράρτημα της Κοζάνης, tην επικείμενη μεταφορά του Αναλυτή Μικροβιολογικού Εργαστηρίου από την Πτολεμαΐδα, το θέμα του ορισμού συντονιστή στην Υγειονομική περιφέρεια όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, ώστε να επιλυθούν πολλά λειτουργικά προβλήματα, τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται από νωρίς τα ξημερώματα για να πάρουν το πολυπόθητο χαρτάκι για εξέταση με ανώτατο όριο τους 50 ασθενείς την ημέρα.
Το τραγικό πρόβλημα με την λειτουργία των επιτροπών ΚΕΠΑ και το θέμα της κάλυψης των μετακινήσεων των καρκινοπαθών και των νεφροπαθών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι οι διακομιστές τους για πολλούς μήνες και ότι με τον νέο κανονισμό τα ποσά που προβλέπονται είναι πολύ χαμηλότερα του κόστους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες μετακίνησής τους για τις θεραπείες τους.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του οργανισμού, σκοπός της νέας διοίκησης είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών που θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά σοβαρών παροχών που στερούνται οι ασφαλισμένοι. Αναφέρθηκε ακόμη στην στενή παρουσία της Task Force η οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον οργανισμό τον προηγούμενο Απρίλιο. Μέχρι τότε τα δεδομένα κρίνονταν βάσει των πληροφοριών του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία της χώρας που η τρόικα αγνοεί και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με την επιβολή των πολιτικών της.

Παρά τις αντιξοότητες στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση της λειτουργίας σε κάθε περιοχή, που θα συμβάλει στην σωστή λειτουργία, ένα σχέδιο όμως για το οποίο η κυβέρνηση αργεί να αναλάβει πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να μένει πίσω η δραστηριότητα του οργανισμού.

Ο οργανισμός προχωράει την διαδικασία ομογενοποίησης των υπηρεσιών, και σχεδιάζει τις οικονομίες κλίμακας για να γίνει καλύτερη η λειτουργία του. Βασικός στόχος είναι να μην υπάρχουν διάσπαρτα γραφεία, και όλες οι υπηρεσίες να συγκεντρωθούν σε ένα κτίριο. Γι αυτό το λόγο σύντομα όπως ανακοίνωσε θα αποστείλει επιστολές στους τοπικούς φορείς (όπως δήμους, περιφέρειες) από τις οποίες θα ζητά τυχόν διαθέσιμα κτίρια για την στέγαση των υπηρεσιών του οργανισμού.

Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα για την μετεγκατάσταση των οποίων ζήτησε και την συνδρομή της Βουλευτού ώστε οι φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε συνεννόηση με τους διευθυντές των τοπικών ΕΟΠΠΥ για την διευθέτηση του ζητήματος των χώρων, αλλά και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε κάθε περιοχή.

Σε σχέση με το σοβαρό θέμα των τηλεφωνικών κρατήσεων για επισκέψεις στους γιατρούς, στα κατά τόπους γραφεία θα μπει τηλεφωνικό κέντρο χωρίς χρέωση για τα ραντεβού. Εναλλακτικά, θα διατηρηθεί η λειτουργία των γραμμών με χρέωση γιατί δεν μπορεί να γίνει άμεσα η κατάργηση τους καθώς υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Για την το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης γιατρών ανέφερε πως δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για προσλήψεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με αλχημείες. Μεγάλο πρόβλημα για τον οργανισμό είναι η έλλειψη προσωπικού κυρίως Διοικητικών υπαλλήλων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως το ΙΚΑ χρωστάει πολλούς υπαλλήλους, καθώς δοθήκαν κυρίως νοσηλευτές και όχι διοικητικοί υπάλληλοι.

Σχετικά με τα αντιδραστήρια είπε πως δίνονται ανάλογα με τις αιτήσεις και απαιτήσεις ανά κωδικό. Όσον αφορά την παλαιότητα των μηχανημάτων δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για αντικατάστασή τους.



Όσον αφορά την μεταφορά του αναλυτή μικροβιολογικού εργαστηρίου από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι γίνεται λόγω της μη ύπαρξης Βιοχημικού Αναλυτή που είναι απαραίτητος για την ολοκληρωμένη ανάλυση εξετάσεων αίματος. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας το οποίο όπως τόνισε είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους καθώς είναι εξοπλισμένο, αλλά και στελεχωμένο με προσωπικό.

Για την έλλειψη Συντονιστή τόνισε ότι δεν έχουν οριστεί συντονιστές ακόμα σε καμία περιοχή της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτησή τους.

Σχετικά με το δραματικό πρόβλημα των ΚΕΠΑ και των τραγικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι υπάγονται στο τμήμα αναπηρίας του ΙΚΑ και ότι ο ίδιος με πρωτοβουλία του θα συναντηθεί αύριο με τους υπεύθυνους ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για τα έξοδα μεταφοράς καρκινοπαθών και νεφροπαθών απάντησε ότι με τον νέο κανονισμό δικαιολογούνται μέχρι ενός ποσού χωρίς αναδρομική ισχύ καθώς η τρόικα απαίτησε την περικοπή τους και με μεγάλη προσπάθεια από πλευράς των υπεύθυνων του ΕΟΠΥΥ κατάφεραν να πετύχουν να χορηγούνται τα έξοδα μετακίνησης τους. Η Βουλευτής του μετέφερε τα παράπονα των νεφροπαθών, αλλά και καρκινοπαθών για τα απλήρωτες μετακινήσεις και τα ποσά τα οποία δεν επαρκούν και αδυνατούν να πληρώσουν. Ο υπεύθυνος τόνισε ότι θα μπορούν με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών να διεκδικούν το επιπλέον ποσό από αρμόδια επιτροπή.

Τέλος, σε ερώτηση της Βουλευτού για το θέμα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ στην Φλώρινα που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πτολεμαΐδα και να διανύουν με άσχημες καιρικές συνθήκες 70 και πλέον χιλιόμετρα σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, λόγω της αδυναμίας του ΚΕΠΑ Πτολεμαΐδας να αποστέλλει γιατρό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι το θέμα έχει διευθετηθεί και ότι οι δικαιούχοι της ΔΕΗ τόσο ασφαλισμένοι όσο και συνταξιούχοι μπορούν να εξυπηρετούνται από το υγειονομικό που στεγάζεται στην πρώην κτίριο της Νομαρχίας, το οποίο είναι πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμένο. Επίσης, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και συνέβαλε τόσο στην ενημέρωση του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά γραφεία και οι ασφαλισμένοι της ΠΕ Κοζάνης όσο και στην από μέρους του ανταπάντηση επί όλων των ζητημάτων που τέθηκαν.
Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες είναι πολλές και η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης επιβεβλημένη. Μετά τη συνάντηση θα προχωρήσουμε σε άσκηση πιέσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία για την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι ασφαλισμένοι οφείλουν να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Από το Blogger.