Header Ads

Δεν αντέχουν τους φόρους, βάζουν «λουκέτα» στα μαγαζιά

Καταστήματα Πτολεμαΐδας
Πώς θα σας φαινόταν αν δουλεύατε χωρίς να πληρώνεστε; Σε αυτή την τραγική κατάσταση θα φτάσουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, με το νέο φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης. Τα «Νέα Πτολεμαΐδας» συζήτησαν για το θέμα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, κ. Ματθαίο Καλαϊτζόπουλο. Ο κ. Καλαϊτζόπουλος μάς είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά τα νέα μέτρα και μας έδωσε ένα παράδειγμα: αν ένα κατάστημα έχει καθαρά κέρδη 20.000€ θα βρεθεί να πληρώσει στο κράτος περίπου 17.500€! Μάλιστα, σε αυτά τα χρήματα δεν συνυπολόγισε τη θέρμανση και το ρεύμα! Δηλαδή θα πρέπει να ζήσει με λιγότερα από 2.500€.

Για τους παραπάνω λόγους, οι καταστηματάρχες της Πτολεμαΐδας θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, δηλαδή καλούνται να κλείσουν τα φώτα την Τετάρτη το βράδυ και να κλείσουν τα μαγαζιά τους την Πέμπτη.

Υπήρχε πρόταση να τοποθετηθούν μαύρες κορδέλες στις βιτρίνες των καταστημάτων αλλά θεωρήθηκε πολύ μακάβρια ιδέα. Έτσι, οι μαύρες κορδέλες θα μείνουν στο συρτάρι για πιθανή μελλοντική χρήση.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος: Ο εμπορικός κόσμος της Ελλάδας προβαίνει σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η υπέρμετρη φορολογία που μας επιβάλλεται μας φτάνει σε αδιέξοδο - μας οδηγεί σε σίγουρο κλείσιμο. Γι' αυτό το λόγο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου(ΕΣΕΕ) πήρε απόφαση, και ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των καταστημάτων που θα γίνει την Πέμπτη, που ζητήσαμε και τους συναδέλφους να συμμετέχουν, όπως επίσης και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα θα κατέβουμε από όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής με ναυλωμένα λεωφορεία από την ΕΣΕΕ ώστε να διαδηλώσουμε δυναμικά μπροστά στην έδρα της ΕΣΕΕ και κάνοντας πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

-Στην Πτολεμαΐδα τα καταστήματα θα είναι κλειστά;
Μ.Κ.:Προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους, όχι μόνο στα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλους τους συναδέλφους, και στις ψησταριές και στις καφετέριες, όλα να είναι κλειστά. Δεν ξέρω πόσοι θα ανταποκριθούν αλλά πιστεύω ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά.

-Την προηγούμενη νύχτα, τα φώτα θα είναι κλειστά;
Μ.Κ.:Την προηγούμενη νύχτα, προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους να έχουν κλειστά τα φώτα ώστε να φαίνεται πώς είναι μια πόλη χωρίς καταστήματα και να καταλάβουν όλοι ότι η ζωή που δίνει η εμπορική δραστηριότητα στις πόλεις είναι πολύ σημαντική - σημαντικότατη.

-Τί ακριβώς συμβαίνει με τη φορολογία; Ακούστηκε ότι θα είναι για όλους 30%, από το πρώτο ευρώ.
Μ.Κ.:Τριάντα πέντε τοις εκατό, που επιβάλλεται επί των καθαρών κερδών και σημαίνει σίγουρο κλείσιμο για όλους μας. 35% στη φορολογία και 60% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, μαζί με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και όλα τα άλλα χαράτσια, μας φτάνουν σε επίπεδα να πληρώνουμε περισσότερα απ' ό,τι βγάζουμε. Αυτός είναι ο λόγος της αντίδρασής μας.

-Τώρα πόση είναι η φορολογία;
Μ.Κ.:Είναι σταδιακά, ανάλογα με τα είδη που πουλάει το κάθε κατάστημα και ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε καταστήματος, το τζίρο του κ.τ.λ. Εδώ, όμως, τώρα μηδενίζονται όλα και από το πρώτο ευρώ, είτε βγάζεις και δηλώνεις 10.000€ καθαρά, είτε δηλώνεις 200.000€ καθαρά, φορολογείσαι με 35%. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

-Συν τα υπόλοιπα...
Μ.Κ.:Συν όλα τα υπόλοιπα. Μόνο ο φόρος επιτηδεύματος είναι 500 ευρώ το χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορεί να γίνει δεκτό πλέον. Ειδικά το ποσοστό της φορολογίας είναι παράλογο.

-Δηλαδή πρακτικά, αν έχει κάποιος έχει έσοδα 10.000€;
Μ.Κ.:Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένα κατάστημα έχει καθαρά κέρδη 20.000€, με το ποσοστό της φορολογίας, με την προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, τις ασφαλιστικές του εισφορές και όλα τα άλλα που επιβαρύνεται -εκτός από θέρμανση και ΔΕΗ, τα αφαιρούμε τελείως αυτά- θα βρεθεί να πληρώσει στο κράτος περίπου 17.500€.

-Δεν θα του μείνουν δηλαδή ούτε 3000€;
Μ.Κ.:Θα του μείνουν 2500 περίπου για να ζήσει, να πληρώσει τη θέρμανσή του, τη ΔΕΗ του και να μεγαλώσει τα παιδιά του. Αυτή είναι η κατάσταση, γι' αυτό και αντιδρούμε τόσο έντονα.

-Ευχαριστώ
Μ.Κ.: Να 'στε καλά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κεραμυδάς
Από το Blogger.