Header Ads

Άλλοι πεθαίνουν της πείνας κι άλλοι του...φαγητού

Ευτύχης Μπλέτσας, Κουζίνα της Μαμάς
Άρθρο του Ευτύχη Μπλέτσα στα «Νέα Πτολεμαΐδας»
16 Οκτωβρίου 2012. Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Μια Παγκόσμια Ημέρα που έχει πολύ περισσότερο νόημα από κάποιες άλλες παγκόσμιες ημέρες που υπάρχουν - όπως προχθές, στις 13 Οκτωβρίου, που ήταν παγκόσμια ημέρα χωρίς ...σουτιέν. Τι νόημα έχει αυτό;

Παγκόσμια ημέρα διατροφής, όμως, σήμερα. Κάτι τόσο σοβαρό, τόσο σημαντικό. Σε ένα κόσμο, που περίπου το ένα δισεκατομμύριο (από τα εφτά δισεκατομμύρια συνολικά) υποσιτίζεται. Κοινώς, πεινάει. Σ' ένα κόσμο που 27.000 άτομα καθημερινά πεθαίνουν από την πείνα. Σ' ένα κόσμο που οι μισοί πεθαίνουν του φαγητού κι οι άλλοι μισοί της πείνας. Είναι δυνατόν; Σ' ένα κόσμο που πετιέται περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων. Πετιούνται, ενώ άνθρωποι πεινάνε!

Και θα μου πεις «ρε Ευτύχη, τί μας τα λες αυτά τώρα, τι μπορώ να κάνω εγώ;».

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας.

Θα πω τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις:

1. Να νιώσεις ευγνωμοσύνη, να πεις «ευχαριστώ» για οτιδήποτε θα φας.

Για οτιδήποτε έχεις μπροστά σου. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Και ναι, μερικές φορές μπορεί να είναι φαγητό που δεν σου αρέσει πολύ αλλά δεν τρώμε κάθε μέρα το αγαπημένο μας φαγητό. Αυτό λέω και στις παραστάσεις «Μουσικομαγειρέματα» που κάνω στα σχολεία για τα παιδιά. Λέω «παιδιά, κοιτάξτε, δεν πειράζει αν δεν μας αρέσει κάτι. Δεν είναι κακό να έχουμε το αγαπημένο μας φαγητό αλλά αν κάθε μέρα τρώμε το αγαπημένο μας φαγητό, θα σταματήσει να είναι το αγαπημένο μας. Μερικές φορές θα φάμε κάτι που δεν μας αρέσει. Για παράδειγμα, σε πολλούς αρέσουν οι φακές αλλά σε άλλους δεν αρέσουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα τις φάμε». Αν κάποιος μπορεί να πάρει κάτι άλλο να φάει, εντάξει. Αλλά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό που έχουμε. Ιδίως τα μικρά παιδιά καλό είναι να το μάθουν αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για τις εποχές που διανύουμε, για τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας.

Πρέπει να φύγουμε από τη φιλοσοφία του «ωχ, δεν μ' αρέσει αυτό, δεν μ' αρέσει! Γιατί να το φάω αφού δεν μ' αρέσει;». Αυτό έχουμε, αυτό θα φάμε και πολλές φορές αυτό που δεν μας αρέσει μπορεί να είναι και πιο υγιεινό και καλύτερο για το σώμα μας. Αρα το σώμα μας μπορεί να το θέλει περισσότερο. Και δεν λέω να μη φάμε κάποια πράγματα που δεν είναι καλό να τρώμε. Όλα θα τα φάμε αλλά τουλάχιστον να είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό που έχουμε μπροστά μας και τρώμε.

Συνεπώς, νούμερο ένα, ευγνωμοσύνη, να λέμε ευχαριστώ είτε αυτό σημαίνει μια προσευχή -ανάλογα με τις πεποιθήσεις που έχει ο καθένας- είτε μια μικρή νοητική άσκηση, ακόμα και για δύο δευτερόλεπτα πριν βάλεις το φαγητό στο στόμα να πεις από μέσα σου «ευχαριστώ».

2. Να γίνεις λίγο πιο συνειδητοποιημένος καταναλωτής. 

Να τρως πιο έξυπνα. Να βελτιώσεις λίγο τη διατροφή σου, να μάθεις πράγματα και να κάνεις μερικές μικρές αλλαγές. Αυτό, σε πολύ γενικές γραμμές, είναι το να κάνεις μια λίγο πιο χορτοφαγική διατροφή. Να αφήσεις τα ζωικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να κάνεις μια πιο χορτοφαγική δίαιτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρως μόνο χόρτα. Όχι. Σημαίνει ότι, απλώς, μερικές μέρες της εβδομάδας, θα κάνεις αυτό που λένε «νηστεία». Έτσι, θα έχεις μια ισορροπία στη διατροφή σου.

Επίσης, έτσι θα βοηθήσουμε λίγο όλοι μαζί τον πλανήτη να ανασάνει. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και όλων αυτών των επεξεργασμένων τροφίμων δυστυχώς επιβαρύνει πάρα πολύ τον πλανήτη. Για παράδειγμα, για να «φτιαχτεί» ένα κιλό κρέας, χρειάζονται 10 κιλά σιτάρι! Δηλαδή, μια μπριζόλα αντιστοιχεί με, περίπου, το φαγητό 30 ημερών για ένα παιδάκι στην Αφρική. Σκεφτείτε λίγο την αναλογία!

Δεν λέμε να μη φάμε ποτέ μπριζόλα αλλά λίγο πιο συνετά.

Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι ένα μέρος του πλανήτη τρέφεται και καταναλώνει τόσο πολλούς πόρους ενώ κάποια άλλοι δεν έχουν ούτε τα βασικά για να φάνε. Φυσικά, δεν μπορείς εσύ να πεις «δεν θα φάω μια μπριζόλα» και θα αλλάξει ο κόσμος αλλά κάτι είναι κι αυτό. Αλλάζοντας εσύ μπορείς να επηρεάσεις κι άλλους ανθρώπους. Κι όσο περισσότεροι τα κατανοήσουμε αυτά, τόσο πιο συνειδητοποιημένοι θα είμαστε.

Μετράει το τι κάνουμε στο πρακτικό επίπεδο, πώς τρώμε, τι άλλες επιλογές κάνουμε. Μην το ξεχνάμε αυτό. Εχουμε δύναμη. Και η μεγαλύτερη δύναμη όταν κάνεις μια αλλαγή δεν είναι ότι θα αλλάξει κάτι με αυτό το μικρό που κάνεις. Είναι ότι εσύ θα είσαι «φορέας αλλαγής», θα επηρεάσεις κι άλλους ανθρώπους γύρω σου κι αυτοί μπορεί να επηρεάσουν κι άλλους, κι άλλους... Άρα ποτέ μην ξεχνάς: οι καλές καθημερινές συνήθειες που βάζεις στη μέρα σου δεν επηρεάζουν μόνο τη δική σου ζωή. Επηρεάζουν και τους ανθρώπους γύρω σου.

Συνεπώς, νούμερο δύο, μερικές καλές διατροφικές συνήθειες στη ζωή μας.

3. Να μάθουμε πράγματα και να βοηθήσουμε κι άλλους να μάθουν. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπνεύσετε λίγο κι άλλους ανθρώπους σε αυτό το θέμα.

Για παράδειγμα, μοιραστείτε αυτό το άρθρο!


*Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μαγειρική Οικονομία», παρουσιαστής των εκπομπών «Η Κουζίνα της Μαμάς», «Food IQ», «Μαγική Κουζίνα» ιδρυτής της «Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας» και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Είναι παρουσιαστής, συγγραφέας, μουσικός και Food Blogger!
Κλικ για ολόκληρο το βιογραφικό του Ευτύχη

Mπορείτε να τον δείτε να τραγουδάει και να μαγειρεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές, γαστρονομικές γιορτές και φεστιβάλ φαγητού. Κείμενα, άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται συνεχώς σε εφημερίδες, περιοδικά, portals αλλά και στο bletsas.gr, όπου ανεβάζει συνεχώς video, συμβουλές, απόψεις και συνταγές.
Από το Blogger.