Header Ads

Η Πτολεμαΐδα σε επιτραπέζια παιχνίδια

epitrapezio ptolemaida
Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στεγάζεται σε ένα καινούργιο και όμορφο κτίριο στην έξοδο της πόλης προς Κοζάνη. Πρώτη φορά το επισκέφθηκα σήμερα και είχα καλό λόγο: με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας, η φιλόλογος Όλγα Γρατσία Ρούσσου επινόησε και επιμελήθηκε δύο εντυπωσιακά παιχνίδια με θέμα την ιστορία της πόλης και της περιοχής.

Πτολεμαΐδα παιχνίδι

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ
Το πρώτο, είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο αποτελείται από το χάρτη της σύγχρονης Πτολεμαΐδας και κάθε παίκτης με τη βοήθεια ζαριών περιηγείται στην πόλη και σταματάει σε καίριους σταθμούς όπου μαθαίνει για ιστορικά πρόσωπα και κτίρια. Όταν φτάσει στην «έξοδο» της πόλης, που είναι ο αύλειος χώρος του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, είναι υποχρεωμένος να θυμηθεί όσες πληροφορίες έχει συλλέξει για τα πρόσωπα και τα κτίρια. Πρέπει να απαντήσει σωστά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κερδίσει όσες περισσότερες κάρτες μπορεί, κι αυτό γιατί όποιος παίκτης κερδίσει τις περισσότερες κάρτες είναι ο νικητής.


EPITRAPEZIO 1

EPITRAPEZIO 2

ΚΥΝΗΓΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Το δεύτερο παιχνίδι είναι ένα κυνήγι ερωτήσεων, με ιστορίες που αφορούν την Πτολεμαΐδα και γενικότερα την Εορδαία. Αποτελείται από πενήντα κάρτες, κάθε μία εκ των οποίων έχει έξι ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις στην πίσω πλευρά. Κάθε παίκτης ή κάθε ομάδα παικτών ρίχνει ζάρι και, ανάλογα με τον αριθμό, πρέπει να απαντήσει στην αντίστοιχη ερώτηση για να κερδίσει την κάρτα. Η ορθότητα της απάντησης ελέγχεται από το πίσω μέρος της κάρτας και όποιος παίκτης συγκεντρώσει τις πιο πολλές κάρτες είναι ο νικητής.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK2Lts-mBv_38cv0zALA0Pejaqc3Efd2Nh2W2MXxAIEVKAnwYbLmKyMd7rViMUhFXj4hp_lCDKV39oEUysIqpby96QlTOBz3b-xoG1ZOEcLHExXnCTM-KoBYybxhHPmEvJTiYk9yW9A1xj/s600/EPITRAPEZIO+8.JPG

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Επίσης, έχει δημιουργηθεί και DVD για την ιστορία της Πτολεμαΐδας, στα οποία αφηγητές είναι οι μαθητές του σχολείου. Η αφήγηση ξεκινά με την ιστορία της πόλης από τα αρχαία χρόνια και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη Πτολεμαΐδα, δηλαδή μετά τα εγκαίνια του εργοστασίου «ΛΙΠΤΟΛ» και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Είναι εμπλουτισμένο με συνεντεύξεις από πρόσφυγες (Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Ποντίους) και από αυτόπτες μάρτυρες της παρουσίας των Γερμανών στην περιοχή μας. Είναι «ντυμένο» με μουσική και οπτικό υλικό: φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες και σχέδια για τις μάχες των βαλκανικών πολέμων.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMALuhEBXVuvq7pTJ1casLT6XiXL9t_J4yhwkQB_iM5f0NSQ4sdNS7MP-8JBKuo9AnNsKCvmbxutJzJqtuYkEJ3E942q62uAfWxXKCn9FDCMYY_6AUzXvWSMsemhTYzF6L3FZgM8l8Ym6o/s600/EPITRAPEZIO+9.JPG

Τα παιχνίδια και το DVD πωλούνται σε προσιτές τιμές για να τα αγοράσει όποιος θέλει. Ο στόχος του σχολείου είναι διττός: να συγκεντρωθούν λίγα χρήματα για τη στήριξη της βιβλιοθήκης του σχολείου και παράλληλα να γίνει κατανοητή η ιστορία της πόλης με ψυχαγωγικό τρόπο- χωρίς αποστήθιση βιβλίων.

Μπορείτε να τα αγοράσετε από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας (κλικ για να δείτε πού είναι το σχολείο στο χάρτη). Τα επιτραπέζια παιχνίδια κοστίζουν 15€ έκαστο και το DVD 5€. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι 2463081775 και το email mousptol@sch.gr

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κεραμυδάς
Από το Blogger.